De relatie met geld

Hoe ziet de relatie met geld eruit bij jouw cliënt? Behandelen ze geld met respect, zijn ze er lief voor, geven ze er genoeg aandacht aan, hebben ze er lol mee en genieten ze ervan (net als met een ‘echte’ relatie)? Als dat zo is, dan zie je dat terug op hun bankrekening. Daar staat waarschijnlijk genoeg op. Vaak zie je dat in het begin niet terug, wanneer je iemand gaat begeleiden.

Een grote kans dus dat hun relatie met geld minder goed is. Misschien zijn ze zelfs wel bang voor geld. Ook hun gedachten over geld zijn waarschijnlijk minder positief. Grote kans dat ze last hebben van geldstress of geldzorgen.

Werk aan de winkel dus om te werken aan en positievere relatie met geld. Een positieve relatie met geld resulteert immers in een zorgelozer geldleven. En aangezien je voor (bijna) alle leuke dingen in het leven geld nodig hebt, is het wel zo fijn om je zaakjes goed voor elkaar te hebben. Het beste moment om dat te doen, is als er nog geen problemen zijn. De meeste mensen doen het precies andersom. Die gaan eerst keihard op hun gezicht en komen dan pas in actie.

Maar voordat we naar onze cliënten gaan kijken, laten we eerst eens naar onszelf kijken. Dan begrijpen we ook beter wat er speelt bij onze cliënten. Wat herken je hiervan voor jezelf?

Ik heb het gevoel dat ik geld met respect behandel.
Ik kan erop vertrouwen dat als ik een afspraak maak met mezelf over geld, ik die ook nakom.
Ik ben eerlijk en open over geld tegenover mezelf.
Ik geniet van de leuke dingen die ik kan doen met geld.
Ik geef geld het voordeel van de twijfel als er iets fout gaat.
Ik investeer graag tijd en energie in geld.
Geld is er voor mij als ik het nodig heb.
Geld is er voor mij als ik het nodig heb.
Ik praat graag over geld en ik ben er eerlijk en open over.
Ik heb geduld met geld en geld heeft geduld met mij.
Ik heb het gevoel dat ik met geld kan lachen en genieten.
Ik voel me veilig in mijn geldrelatie.
Ik mag leren, vallen en opstaan met geld

Misschien kan jouw relatie met geld ook nog verder groeien. Niets menselijks is ons immers vreemd. Deze checklist kun je met jouw cliënt bespreken. Dit is een positieve lijst. Hierdoor valt het je cliënt misschien pas op dat ze wel erg negatief over geld zijn gaan denken. Dat kan anders. En daar kun jij ze bij gaan helpen. Hoe je dat aanpakt, leer je verderop in deze training.