Jouw cliënt is zover. Hij of zij heeft alles overwogen en wil nu echt aan de slag gaan om de eigen financiële situatie te gaan oplossen.
Wat kun je vanuit vroegsignalering nu het beste doen voor jouw cliënt?
- Zorg voor passende hulp op financieel gebied. Dit kan budgetcoaching zijn wanneer de schulden niet problematisch zijn. Schuldhulpverlening wanneer de schulden wel problematisch zijn. Maar let ook goed op hoe de totale situatie in elkaar zit. Wellicht is vanwege de belasting op persoonlijk gebied ook budgetbeheer of beschermingsbewindvoering nodig. Zorg ervoor dat niet alleen het actuele probleem wordt opgelost, maar dat er ook gewerkt wordt aan duurzame financiële gedragsverandering, daar waar mogelijk.
- Let goed op wat iemand persoonlijk nodig heeft. Misschien is een doorverwijzing naar maatschappelijk werk of een psycholoog wel passend. Via de samenwerking in het wijkteam is dit goed in te zetten.
- Heeft iemand tegelijkertijd ook te maken met administratieve achterstanden of een gebrek aan inzicht in het eigen budget, dan kan aanvullende begeleiding vanuit vrijwilligers in de thuisadministratie een goed idee zijn. Denk hierbij aan organisaties als Humanitas en Schuldhulpmaatje.
- Zorg voor een warme overdracht. Het kan heel fijn zijn, wanneer je bij het eerste gesprek aanwezig kunt zijn. Hierdoor voorkom je dat iemand zijn of haar verhaal nog eens moet doen. En het maakt deze eerste afspraak minder spannend.
De financiële gedragsverandering heeft nu nog maar ten dele plaats gevonden. De actieve verandering vindt pas plaats, nadat jij als vroegsignaleerder hebt losgelaten. Door bijvoorbeeld te werken met vrijwilligers of budgetcoaching maak je het gemakkelijker om de situatie financieel te stabiliseren. Ook zal er vast nog wel eens een terugval zijn, nadat er financiële knopen zijn doorgehakt. Door de juiste begeleiding zorg je ervoor dat jouw cliënt ook deze fases goed kan doorlopen. Een terugval is namelijk helemaal niet erg, wanneer iemand je maar helpt om weer het totale perspectief te zien. Dan is een stap vooruit vaak al snel weer gezet.
Zorg ervoor dat jouw cliënt de geldtypetest heeft gedaan. Die kan jouw cliënt hier doen: https://www.eefvanopdorp.nl/money-type-quiz/. Hierdoor kun je zorgen voor een warme overdracht. Degene die hier verder mee aan de slag gaat, weet al met welk geldtype hij of zij te maken heeft. Bespreek de uitkomsten samen, voordat je deze cliënt overdraagt.
Let vooral op wanneer jouw cliënt naar de schuldhulpverlening gaat, dat je niet alleen kijkt naar de totstandkoming van de schuldregeling. Zorg ook voor een passend aanbod richting duurzame financiële gedragsverandering. Overleg met de schuldhulpverlener wat in dit specifieke geval passend zou kunnen zijn. Ook hierbij kun je de uitslag van de geldtypetest betrekken.
