Paragraaf 3: Goed omgaan met signalen

Paragraaf 3: Goed omgaan met signalen

Paragraaf voortgang:

Ken jij alle signalen die een rol spelen bij een financieel probleem? Wat zeggen deze signalen over de ernst van de situatie? Maak je bewust de keuze tussen een gesprek via de telefoon of aan de deur?

Wanneer je iemand alleen aan de telefoon spreekt, zie je niet dat de brievenbus uitpuilt van de post. Je merkt ook niet op dat overal in het hele huis de gordijnen gesloten zijn. De ongeopende post op tafel en ook de uitpuilende mailbox heb je niet opgemerkt. Dus wanneer de situatie wat complexer is, weet je dat het goed is om een gesprek te voeren aan de deur. 

Maar niet bij iedereen werkt het om zomaar onverwacht aan te bellen. De meer introverte persoon zal misschien niet eens de deur openen. Kies je eerst voor een telefoongesprek, kijk dan met welk nummer je belt. Bel je met een onbekend nummer, dan wordt de telefoon door veel mensen helemaal niet opgenomen. Voor je het weet trek jij al de conclusie dat hier vast een zwaar financieel probleem speelt. Veel mensen nemen dan immers de telefoon niet op. Maar misschien ligt het gewoon aan jouw telefoonnummer. 

Wanneer je binnen komt en de temperatuur is heel onaangenaam, dan kan dit natuurlijk komen doordat ze al aan het besparen zijn. Maar dit kan ook ernstiger redenen hebben. Vraag nadat je het vertrouwen hebt gewonnen hierop door. 

Weet dat het soms even kan duren om in contact te komen met elkaar. Juist bij ernstige financiële problemen, wordt het veel mensen te zwaar. Deze groep kun je misschien moeilijker bereiken, maar geef niet op. Het wordt juist vaak zo gewaardeerd, wanneer ze ook op een later moment alsnog met je in gesprek kunnen gaan. En misschien is dat pas op het moment dat je de volgende keer een signaal krijgt dat de achterstanden nog verder zijn opgelopen. Ieder mens heeft zo zijn eigen moment om in actie te komen. 

Zorg ervoor dat je ook in beeld krijgt hoe het met de gezondheid van de cliënt gaat. Dit doe je natuurlijk niet direct aan de deur. Maar wanneer je inmiddels binnen in gesprek bent met elkaar, durf dan ook naar de gezondheid te vragen.  Zorg mijden, maar ook  ziek worden komt meer voor bij mensen met geldzorgen. Veel mensen trekken zich dan meer terug, terwijl ze ook op dit punt misschien wel heel goed hulp kunnen gebruiken. 

Informeer ook naar hun sociale contacten. Misschien is dat ook wel veel minder geworden. Het scheelt, wanneer ze bijvoorbeeld vaker met iemand in gesprek kunnen gaan. Niet iedereen heeft het nog aan de omgeving verteld. Je zou ook bijvoorbeeld de vraag kunnen stellen: wanneer heb je voor het laatst iets leuks gedaan? Niet alles kost geld, maar dat wordt vaak wel gedacht. 

Door alle signalen mee te nemen krijg je een goed totaalbeeld van de situatie.