Je weet nu veel over alle geldtypen die er mogelijk zijn.
Maar wat doe jij hiermee in de praktijk als professional? Wat is jouw startpunt, wanneer je iemand voor het eerst aan de telefoon hebt of voor het eerst persoonlijk spreekt? Je kunt nu immers nog geen geldtypetest doen. Daarvoor is het nog te vroeg.
Hoe houd jij toch rekening met degene die tegenover jou zit zonder dat je elkaar nog goed kent?
Houd in ieder geval een aantal zaken steeds goed in de gaten:
- Start ontspannen. In het eerste contact is vrijwel iedereen in eerste instantie gespannen. Het is aan jou om deze spanning weer omlaag te brengen. Dat gaat natuurlijk lang niet altijd zomaar. En dat kan ook best een aantal gesprekken in beslag nemen, maar het is belangrijk dat je hieraan werkt vanaf het eerste gesprek.
- Bekijk iedere situatie op zichzelf. Voor je het weet neem je allerlei voorbeelden uit het verleden mee in je oordeel. Hierdoor zie je niet wat jouw huidige cliënt beweegt. Je plakt een soort prototype op deze cliënt. Luister eerst aandachtig naar ieders persoonlijke verhaal. Daarna kunnen we altijd nog kijken wat iemands geldtype is, maar om iemand hiermee aan de slag te laten gaan is eerst vaak meer rust nodig. Vanuit een druk hoofd krijg je niet de goede testuitslagen, wanneer iemand de geldtypetest doet.
- Geef ruimte aan het specifieke verhaal van jouw cliënt. Ook de financiële situatie kan net weer anders zijn dan in andere vergelijkbare casussen. Luister aandachtig. Vraag voldoende door. En check door middel van samenvatten of je wel echt goed hebt begrepen wat de ander zegt.
- Je reparatiekoffer is in deze fase nog niet nodig. Die kun je gerust thuis laten. Jouw oplossingen kunnen helpen, maar vergeet vooral niet jouw cliënt mee te nemen onderweg. Past jouw oplossing wel bij het geldtype van jouw cliënt? En past dit wel bij de situatie? Dat kun je nu nog niet inschatten. Zorg dat je een zo helder mogelijk beeld krijgt van de persoonlijke situatie van jouw cliënt.
- Weet dat het heel moeilijk is om eerlijk te zijn over de eigen financiële situatie. Ga niet doordrukken. Geef de persoon tegenover jou de tijd om eerst te ontladen. Pas dan komt de werkelijke financiële situatie naar boven. Iemand voelt zich gehoord en durft zich kwetsbaar op te stellen, hoe moeilijk ze dat ook vinden. Jij hebt ze over de eerste belangrijke drempel heen geholpen.
De ruimte en tijd die je hebt om in dit gesprek te steken is voor iedere medewerker in de vroegsignalering anders. Soms heb je nog een heel groot ander takenpakket. Dan heb je soms minder tijd om in je gesprekken te steken. Dat maakt de uitdaging voor jou nog groter om er toch voor te zorgen dat je de informatie volledig helder krijgt over zowel de financiële als de persoonlijke situatie van deze mogelijke cliënt. Je kunt hen helpen door het gemakkelijk te maken om contact met je op te nemen, bijvoorbeeld een berichtje inspreken of schrijven via Whatsapp.