Opdracht 2: inkomsten vanuit belastingen en toeslagen

Opdracht 2: inkomsten vanuit belastingen en toeslagen

Paragraaf voortgang:

Je belastingen en toeslagen goed in beeld brengen vraagt tijd en aandacht van je.  In jouw overzicht in CashFlow zie je wat je nu ontvangt of wat je nu betaalt aan toeslagen en/of inkomstenbelasting.

Maar is dit ook correct?

Neem nu eens rustig de tijd om je zaken op een rij te zetten met betrekking tot de belastingen en toeslagen.

Zet voor jezelf op een rij:

Jouw inkomstenbelasting

  • Hoe zit het met jouw inkomstenbelasting? Moet je inkomstenbelasting betalen of ontvang je een bedrag terug? Je krijgt vaak geld terug, bijvoorbeeld wanneer je in loondienst werkt en een eigen woning hebt. Je kunt ervoor kiezen om dit bedrag jaarlijks te ontvangen of je kunt dit maandelijks op je rekening laten storten.
  • Het is wel belangrijk dat je hierbij de juiste gegevens als uitgangspunt neemt. Maak hierbij gebruik van de gratis beschikbare software van de belastingdienst. Je vindt het programma voor wijziging voorlopige aanslag op de site van de belastingdienst (www.belastingdienst.nl)
  • Je vult je inkomensgegevens in en ook bijvoorbeeld de gegevens over je woonhuis. Zo kun je zien of je maandelijks het juiste bedrag ontvangt of betaalt. Je kunt dit formulier ook gebruiken om de bij de Belastingdienst bekende gegevens te wijzigen.
  • Noteer voor jezelf wat de juiste maandelijkse betaling of maandelijkse teruggave is van de belastingdienst. Wij zullen hier dan mee rekenen in ons overzicht. Geef dit bedrag per email aan ons door, wanneer wij voor jou de Persoonlijke Geld Scan gaan maken.

Jouw toeslagen

  • Je hebt in de vorige stap jouw inkomen ingevuld in het formulier van de belastingdienst. Hierin kun je zien wat jouw geschatte verzamelinkomen in dit jaar zal zijn. Vul nu toeslagen in in de zoekbalk op de site van de belastingdienst. Je ziet hier dan als mogelijkheid verschijnen om een proefberekening te maken voor de toeslagen. In deze proefberekening maak je onder andere gebruik van het toetsingsinkomen. Dit toetsingsinkomen is het geschatte verzamelinkomen in dit jaar. Dit heb je net al bepaald bij het nakijken van je belastingen.
  • Kies voor de mogelijkheid om alle toeslagen te berekenen. Zorg ervoor dat je in ieder geval niet een te laag inkomen opgeeft, dan zou je teveel toeslagen kunnen ontvangen. Dit moet dan op een later moment weer worden terugbetaald.
  • Hieruit blijkt op welke toeslagen je recht hebt en hoeveel. Let op dat er ook vermogensgrenzen zijn voor de toeslagen. Voor iedere toeslag zijn deze verschillend. Lees hiervoor goed de toelichting per soort toeslag. Noteer de realistische toeslagen voor jezelf. Geef deze bedragen per mail aan ons door, wanneer wij voor jou de Persoonlijke Geldscan gaan maken. Wij zullen hier dan mee gaan rekenen in ons overzicht.