Opdracht 2: jouw schulden en achterstallige betalingen

Opdracht 2: jouw schulden en achterstallige betalingen

Paragraaf voortgang:

We gaan nu alle schulden en achterstallige betalingen in beeld brengen. Vaak weet je dit niet precies. Deze opdrachten helpen je om hier helderheid in te krijgen.

  1. Alle financieringen voor de eigen woning staan als het goed is in het overzicht in je globale Geld Scan. Controleer of alle financieringen voor de aankoop en eventuele verbetering van de eigen woning, hierin correct zijn opgenomen. Noteer het totaalbedrag van deze financieringen onder het kopje schulden eigen woning. 
  2. We gaan nu alle andere leningen controleren. Check in je Globale Geldscan of alle andere leningen (zoals een doorlopend krediet en persoonlijke leningen) hierin correct zijn opgenomen. Heb je bijvoorbeeld nog een lening in de familie, dan moet je dit bedrag ook nog opnemen. Noteer het totaal van alle leningen die je hebt op het planningsformulier.
  3. Misschien sta je weleens rood of koop je met de creditcard of op een andere manier op afbetaling. Noteer de roodstand op je betaalrekeningen. Noteer of je gebruik maakt van je creditcardlimiet, zo ja voor hoeveel. Noteer wat je open hebt staan bij partijen, zoals bijvoorbeeld Wehkamp. Noteer de afbetalingen die je hebt lopen voor inventaris in je huis. Noteer de afbetalingen die je nog moet doen voor je telefoon, bijvoorbeeld in je maandelijkse bundel van je telefoon, want ook dat is een lening.  Noteer al deze bedragen in je overzicht onder het kopje roodstand/creditcard/kopen op afbetaling.
  4. Bijna iedereen vergeet weleens om een rekening te betalen. Maar het kan ook zo zijn dat het bij jou vaker voorkomt dat je een rekening niet direct kunt betalen. Noteer alle nog openstaande betalingen, die je al had moeten betalen. Zo krijgen we een inzicht wat er nog betaald moet worden. Tel deze bedragen op en noteer ze in je overzicht.Nu heb je ook al je schulden en nog te betalen bedragen in beeld gebracht. We hebben nu een overzicht van de bezittingen en de schulden. Je inkomsten en uitgaven had je al in beeld gebracht.Stuur nu het overzicht van je inkomsten en uitgaven en het overzicht van je bezittingen en schulden naar ons toe via de Toekomstwijzer.Wij gaan nu op basis van alle ontvangen informatie een Geld Scan maken. Je krijgt hierbij ook tips hoe je je inkomen kunt verbeteren of je uitgaven zou kunnen verlagen. Dit bespreken we met elkaar in een persoonlijk webcamadvies. Je ontvangt van een voorstel voor een datum om dit te laten plaatsvinden. Vind je het lastig om keuzes te maken in je budget, deel dan je ervaringen hierover in de Facebook groep: Meester over jouw geld.