Of jouw cliënt een goede of slechte relatie heeft met geld is sterk afhankelijk van de boodschap die ze van hun ouders hebben meegekregen. De manier waarop ze denken en voelen over geld zijn van invloed op hun gedrag. Ze doen iets wel of ze doen iets niet. Het geldgedrag tot nu toe is een uiting of spiegel van hun binnenkant.
Nu nemen we je mee in een oefening waar je eerst zelf mee aan de slag kunt gaan. Dan kun je hem daarna inzetten in de praktijk bij het begeleiden van cliënten. Wanneer je hier zo zelf mee aan de slag gaat, neem dan alle tijd die je nodig hebt bij het invullen van de oefeningen. Je zult versteld staan van de nieuwe inzichten die je zelf krijgt, wanneer je dit gaat invullen. Dit is ook zo bij jouw cliënten. We zijn niet gewend om onszelf met een financiële bril te bekijken. Maar jij gaat dat nu wel doen. Geniet van dit schrijfavontuur.
Realiseer je welke informatie je allemaal nodig hebt van jouw cliënt om te weten wat de achtergrond is op het gebied van geld en hoe ze nu met geld omgaan. Deze vragen helpen ook om de relatie tussen het geldgedrag vandaag en het verleden van jouw cliënt helder te krijgen.
Houd wanneer je hierover spreekt ook rekening met een andere culturele achtergrond. Zeker wanneer men net in Nederland is binnengekomen, kan dit grote invloed hebben op het huidige financiële gedrag. Maar ook bij cliënten die al generaties in Nederland zijn, kan dit een grotere invloed hebben dan je denkt.
Zo is het in bepaalde culturen ondenkbaar om met familieleden te spreken over financiële problemen die ze ervaren. Je zult dan samen met hen op zoek moeten gaan naar andere mensen, waarmee ze wel over geld durven te spreken. Maar weet dan dat iemand iets toevertrouwen over hun geldzaken heel erg lastig voor ze is. Zo zijn er veel zaken in de financiële opvoeding in combinatie met de cultuur die anders zijn dan wij in Nederland kennen. Om de gesprekken hierover gemakkelijker te maken, kan het prettig zijn om met professionals en vrijwilligers uit verschillende culturen samen te werken.