Laten we beginnen bij de Struisvogel.
De Struisvogel:
Welke strategie is hier het meest passend. Het is niet zo dat Struisvogels niet kunnen omgaan met geld. Het is ze vaak van huis uit niet geleerd. Dat heeft niets te maken met niet kunnen of niet snappen. Maar het ontbreken van basiskennis zorgt onbewust voor het uit de weg gaan van geldzaken. Ze stralen zoiets uit van: hou van mij, want dan ben ik veilig.
Een Struisvogel zoekt als partner vaak een Held of Controlfreak uit om de geldzaken op zich te nemen. Deze afhankelijkheid van een ander (als hij of zij maar van me houdt), zorgt voor een ongelijkwaardige relatie. De ander gaat uiteindelijk het gevoel hebben er alleen voor te staan. Het is niet aantrekkelijk om in een relatie degene te moeten zijn die alle financiële rompslomp moet opknappen. Natuurlijk kan de een hierin beter zijn en het voortouw nemen, maar je kunt wel in grote lijnen op de hoogte blijven. Die ongelijkwaardigheid zorgt anders voor een knik in de relatie.
Wat kan de Struisvogel helpen om hieruit te stappen?
Het is belangrijk dat de struisvogel meer in actie komt. Hoe meer ze aan de slag gaan met geldaken, hoe meer zelfvertrouwen ze krijgen. Het is belangrijk dat ze op zichzelf leren vertrouwen. Belangrijk punt is ook dat ze NEE durven zeggen, wanneer hun instinct het niet vertrouwt. Nu ze meer zelfvertrouwen hebben ontwikkeld, kunnen ze leren om zelf de verantwoordelijkheid te nemen voor hun geldzaken. Dit lukt door eerst aardig te zijn voor zichzelf en daarna voor de ander. Ze leren beter onderhandelen. Nu lukt het ook om realistisch te kijken wat een netto bedrag per maand is waar ze zich veilig bij voelen. Leningen kunnen worden afgelost. En wanneer dat is gelukt kunnen ze automatisch per maand een (klein) bedrag gaan sparen.
Het slachtoffer
In eerste instantie wil het slachtoffer het liefst gered worden. Maar het is de vraag of dat het slachtoffer verder brengt. Werk je met een slachtoffer. Werk dan met de vragen: wie is er verantwoordelijk voor mijn leven? Ik, of de rest van de wereld? Help jouw cliënt om het heft in eigen hand te nemen.
Het is belangrijk dat het slachtoffer lief is voor zichzelf en weer gaat vertrouwen op de eigen kracht.
Het slachtoffer kan leren om terug te gaan kijken naar de eigen geschiedenis als een wijze les voor de toekomst. Nu ontstaat er ruimte om financieel zelfstandig te worden. Belangrijk daarbij is het om te weten welk bedrag netto per maand nodig is om zichzelf weer veilig te voelen. Leningen kunnen worden afgelost. Maar dat hoeft natuurlijk niet ineens. Rome is ook niet in een nacht gebouwd. Daarna kan ook het slachtoffer gaan sparen. Deze nieuwe gewoonte kan even tijd kosten, maar dat geeft niet. En beginnen met kleine bedragen sparen is ook geen punt.
De held
De held wil het liefst de wereld redden.
De held is gefocust, gedreven en doelgericht. Ze krijgen dan ook een heleboel dingen op een dag voor elkaar. Dat is meteen ook hun valkuil of achilleshiel. Omdat er zoveel lukt, zijn ze een vraagmagneet voor anderen. Kun jij dat project erbij doen? Kun jij die vrijwilligersklus doen? Kun jij dat even organiseren? Een Held zegt vaak ja, omdat ze dan weten dat het dan ook gebeurt en lukt. Maar dat ze alles kunnen, wil nog niet zeggen dat ze dan ook alles maar moet doen. Daarvoor betalen ze een prijs. Ze kunnen hun tijd namelijk maar een keer uitgeven. Dus de vraag is dan: geven ze de tijd uit aan datgene wat voor hen echt belangrijk is?
De held moet leren om bij elk verzoek dat ze krijgen eerst goed na te denken. Als ze ja zegt tegen het een, zeggen ze nee tegen iets anders. Als ze ja zeggen tegen nog meer werk, zeggen ze nee tegen hun vrienden, vrije tijd, relatie en of de kinderen.
Ontdek samen met de held wat zij willen. Wat belangrijk voor hen is. Help hen om niet te ver door te schieten in hun geldzaken, want dan eindigen ze als een tiran of als een workaholic. Ze moeten leren om vaker NEE te zeggen. Ze hoeven echt niet alles zelf te doen. Ze mogen leren om te genieten van geld. Belangrijk is voor hen om te werken om te leven en niet te werken om te leven.
De Sint-bernard
De Sint-Bernard denkt: ik zorg voor jou, hou van mij.
Een Sint-bernard heeft geen idee wat er voor zichzelf echt nodig is. In financieel opzicht betekent dit dat de sint-bernard meer tijd en geld uitgeeft aan anderen dan aan zichzelf.
Er zijn een aantal zaken die de Sint-Bernard kan ontwikkelen: ze zijn meer waard dan ze denken. Je kunt ze helpen met het ontwikkelen van onderhalvaardigheden. Ze zijn verder erg geneigd om alles zelf te doen. Leer ze om hulp te vragen aan anderen. Ze mogen ook leren om vaker NEE te zeggen. Zo leren ze JA te zeggen tegen zichzelf. Ze mogen ook leren om voor zichzelf te sparen. En geven van geld is prima, maar ze mogen wel leren om dit alleen te doen als ze het geld ook echt kunnen missen.
Een belangrijke tip die je aan de Sint-bernard kunt meegeven is: zorg voor meer balans tussen geven en nemen. Wanneer ze meer aandacht geven aan de vraag waar ze zelf behoefte aan hebben, dan verdwijnt de zelfopoffering en komen als vanzelf de Held en de Magiër naar boven.
De Waaghals
De Waaghals is van ‘pluk de dag’ en geen zorgen voor morgen. De Waaghals vliegen de mooie kansen om de oren. Die grijpt jouw cliënt dan ook met beide handen aan. Dat komt omdat ze geen last hebben van angst.
Waaghalzen mogen leren om eerst te denken voordat ze iets gaat doen (of kopen)! Snel geld bestaat niet. Ook discipline vinden ze lastig. Dit kunnen ze oplossen door een financieel vangnet. Daar kun jij een bijdrage in leveren, maar bijvoorbeeld ook een goede administrateur. Het is belangrijk dat ze een systeem voor zichzelf ontwikkelen om impulsaankopen te beheersen. Ze mogen een soort pauzeknop met bedentijd in gaan zetten. Ze leren hierdoor met zichzelf afspraken te maken over geld. Een super simpel overzicht met inkomsten en uitgaven kan ze hier ook bij helpen. Door wat meer stil te staan leren ze ook meer oog te hebben voor de lange termijn. Wanneer ze direct tot actie overgaan, komen ze hier niet aan toe. Ook de kleine lettertjes worden dan gelezen. Het is ook belangrijk om de bestaande leningen af te gaan lossen. Ze mogen gaan leren om eerst te gaan sparen achteraf en daarmee af te lossen. Daarna kunnen ze dit omzetten naar sparen vooraf en komt er geleidelijk aan een bedrag op hun spaarrekening te staan.
Een belangrijke tip voor een waaghals is: Bescherm jezelf tegen impulsieve aankopen. Vertrouw op je instinct, maar check de voors- en tegens van je keuzes voor de langere termijn eerst bij iemand anders die je vertrouwt, een vriend(in), collega of een financieel adviseur.
De Creatieveling
De Creatieveling loopt een spiritueel, creatief en vaak artistiek pad. Denk bijvoorbeeld aan kunstenaars, schrijvers en yogajuffen. Een Creatieveling vindt het vaak moeilijk om in deze materiële wereld te leven en heeft doorgaans een haat-liefdeverhouding met geld.
Het is niet of de creatieve spirituele wereld of de materiele wereld. Het is en/en. De creatieveling mag deze beide werelden integreren. Ze mogen gaan zorgen voor geldovertuigingen die een goede geldbasis geven. Als ze blijven roepen dat geld vies is, dan kunnen ze hun eigen toekomst wel voorspellen….. Ze blokkeren hun eigen geldstroom. Het is zaak voor de Creatieveling om onafhankelijk te worden. Dan kunnen ze in alle rust creëren. Ook zij gebruiken heel graag een super simpel inkomsten en uitgaven overzicht. Door te sparen worden ze stap voor stap financieel onafhankelijk. Ze mogen op zoek gaan naar hun veilige geldbasis. Die moet eerst op orde zijn. Alle leningen lossen ze af.
Een goede tip voor de Creatieveling is: zorg ervoor dat je exact weet hoeveel je elke maand nodig hebt. Zodat je dat bedrag, op wat voor manier dan ook, binnen harkt. Dan heb je geen stress en kun je zorgeloos verder creëren.
De Controlfreak
De Controlfreak gebruikt geld om zich veilig te voelen. In de kern zijn alle Controlfreaks bang om iets te verliezen. Zichzelf, hun partner, werk of hun vermogen.
Ze mogen leren om de lat eens wat lager te leggen, niemand is perfect en zij ook niet. Ze mogen leren om meer samen te werken. De controle mogen ze wat meer loslaten. Veel geld op hun rekening zorgt niet voor de veiligheid die ze zoeken. Ze missen vaak liefde. Hier mogen ze ook aan gaan werken. Laat ze onderzoeken wat voor hen genoeg is. Ze moeten ook opletten om geen misbruik te maken van anderen. Ze kunnen beter hun kennis en kunde delen met anderen.
Een belangrijke tip voor de Controlfreak is: nog meer geld geeft je geen veiligheid en liefde. Je eigen gevoelswereld leren kennen en openstaan voor de mensen om je heen wel. Deel je kennis en je geld met anderen en geniet ervan.
De Magiër
De Magiër is het ideale geldtype. De Magiër gaat ervan uit onderdeel te zijn van een groter geheel. Door te leven naar de universele wetten kan de Magiër manifesteren en de werkelijkheid transformeren.
Ze hebben een positieve relatie met geld. Ze weten dat er meer dan genoeg is. Ze volgen hun levenspad, hun bestemming en wat voor hen betekenisvol is. Dat heeft hen tijd gekost, maar nu hebben ze door hoe dit werkt. Ze hebben veel geduld. Ze weten om te gaan met tegenslag. Steeds meer gaan bij hen geloof, vertrouwen en liefde hand in hand. Ze weten wat genoeg is en ze zijn tevreden.
Van daaruit leven ze. Dat is hun strategie.
Een belangrijke tip hebben ze eigenlijk helemaal niet nodig. Een Magiër weet dat spirituele rijkdom zich vanzelf vertaalt in overvloed in de materiële wereld.