Paragraaf 2: hoe werkt het reptielenbrein?

Paragraaf 2: hoe werkt het reptielenbrein?

Paragraaf voortgang:

Dit deel van het brein gaat over de basisfuncties om te overleven. Zorgen voor een hartslag, het reguleren van je lichaamstemperatuur, ademhalen, slapen eten en drinken. Alles wat hier gebeurt is instinctief, volautomatisch en gaat vliegensvlug. Het hoofddoel is overleven. Daarom is er een continue focus op gevaar. Is er gevaar dan kiest dit brein voor vechten, bevriezen of vluchten. Een reptiel is koelbloedig en dat is dit brein ook. Het reptielenbrein is totaal niet bezig met succesvol zijn, ambities of jezelf uitdagen.

Het gaat er hier primair, impulsief, reactief en onbewust aan toe.

De basisbehoefte van je reptielenbrein is veiligheid. Op elke situatie die zich voordoet volgt een eenvoudig selectieproces in het reptielenbrein: is dit een bedreiging of is dit oké? Als jouw cliënt zich veilig voelt dan is hij of zij niet bezig met overleven, maar voelt jouw cliënt zich vredig. Maar zodra de zorgen over geld beginnen, schiet hun brein in angst en daarmee in de ‘overlevingsstand’. Het is onveilig dus de primaire reactie is vechten, bevriezen of vluchten. Vanuit het perspectief van het reptielenbrein gaat geld daadwerkelijk om overleven. Geen geld betekent namelijk: geen dak boven je hoofd, geen eten, geen bescherming, geen partner, geen voortplanting en uiteindelijk de dood. Op onbewust niveau denkt het brein bij geldtekort: dit overleef ik niet. Er is doodsangst aan de gang. Dat betekent nogal wat voor jouw cliënt.

Waaraan merk je dat jouw cliënt reageert vanuit het reptielenbrein?

  • Veel spullen kopen om zich veilig te voelen. Van iets kopen krijgt hij of zij in eerste instantie een goed gevoel. Daarnaast kopen ze voor zichzelf schijnveiligheid. Denk maar aan de holbewoners: hoe meer spullen in de opslag, hoe beter. Altijd handig voor later. 
  • Online shoppen en pas later betalen. Er is alleen het nu, de toekomst bestaat niet.
  • Impulsaankopen doen bij de kassa. Lang leve genieten en het liefst nu. Het reptielenbrein is gevoelig voor visuele prikkels. Dus als jouw cliënt iets lekkers ziet, dan willen ze het hebben.
  • Online gokken of krasloten kopen aan de kassa. Nu genieten van de kick van een kans op miljonairschap. Snel geld en nooit meer werken. Briljant plan volgens het reptielenbrein.