Wanneer jouw cliënt stress ervaart, kan het in eerste instantie heel lastig zijn om in gesprek te raken. Het kan zijn dat er andere hulpverleningstrajecten lopen die afleiden.
Iemand kan ook in eerste instantie heel erg reageren vanuit de ervaringen in het verleden. Zij willen eigenlijk zo weinig mogelijk bezig zijn met de angst, het verdriet en de frustratie. Je kunt toch met hen in gesprek raken, doordat ze voelen dat jij echt naar ze luistert. Ze voelen dan verbinding. Dit helpt hen om naar hun situatie te kijken, ook al herinnert hen dit soms ook aan vroeger. De invloed van deze herinneringen is groot. Hoe heftiger de gebeurtenis, hoe meer emotie eraan is gekoppeld.
We willen juist weer meer in contact komen met het denkende brein en minder vanuit het emotionele brein.
Wanneer je aan de deur komt, kun je hierbij gebruik maken van een praatplaat. Onze praatplaat die wij gebruiken in onze gesprekken, tref je hieronder aan. In hoofdstuk 9, kun je deze praatplaat downloaden.
Een praatplaat maakt het gemakkelijker om in gesprek te raken. Wanneer iemand zelf veel stress ervaart, is het namelijk moeilijk om zelf te komen met wat je financieel dwars zit. Vraag aan jouw cliënt of ze iets herkennen van deze praatplaat. Dit kun je natuurlijk niet aan de telefoon inzetten, maar wel wanneer je bij iemand thuis in gesprek gaat.
Het ijs is dan gebroken. Neem de tijd en ruimte om cliënt eerst het verhaal te laten vertellen over wat er allemaal is gebeurd. Dat zorgt voor meer ruimte in het hoofd en jouw cliënt voelt zich serieus genomen. In onze gesprekken merken wij hierna altijd een groot verschil. Er heeft iemand echt naar ze geluisterd. In de praktijk merken wij dat ze dit gevoel bij veel hulpverleners niet hebben. Wanneer je echt aandacht geeft aan het eigen verhaal, kun je ook een oplossing zoeken die goed aansluit bij hun situatie. Ook zul je merken dat ze minder gestrest zijn, wanneer je hier in ieder gesprek aandacht aan geeft.
Wanneer je vervolgens de financiële zaken met hen gaat doornemen, zorg dan voor voldoende rust in de gesprekken. Iemand die veel stress ervaart, kan niet zo snel reageren. Ook is het niet verstandig om een aantal zaken tegelijk te vragen. Hiervoor zijn ze te belast. Je zult dan op geen enkele van jouw vragen een afdoende antwoord krijgen.
Vergeet vooral ook niet te vragen wat ze heel graag zouden willen, wanneer er geen stress en geldproblemen meer zouden zijn. Je zult verrast zijn door hun antwoorden. Door ook weer naar een ander perspectief te kijken, zijn ze niet meer vierentwintig uur per dag met hun stress bezig. Ook dit helpt bij het verlagen van het stressniveau.
Ga samen op onderzoek uit onderweg naar een passende oplossing. Zorg dat ze er ook echt aan toe zijn om hierover na te denken. Door het stressniveau kan dit wat langer op zich laten wachten. Wees niet teleurgesteld als ze alweer op de signaallijst voorkomen van de volgende maand. In geval van stress nemen dit soort processen nu eenmaal meer tijd in beslag. Dat is zeker geen onwil. Blijf in de tussentijd in contact met elkaar.
