Paragraaf 4: het denkende brein

Paragraaf 4: het denkende brein

Paragraaf voortgang:

We maken continu keuzes op basis van ons instinct en emoties. We gunnen het jouw cliënt dat ze meer tijd doorbrengen in het rationele brein. Dat brein hebben ze namelijk niet voor niets. Het kan logisch denken, analyseren, problemen oplossen, plannen maken, keuzes maken, terugkijken en vooruitkijken. Het is in staat om onszelf te beoordelen en analyseren en geeft ons het vermogen om voor gepast gedrag te kiezen. Jouw cliënt kan doelen stellen en impulsen remmen. Dit is het deel van het brein dat niet meteen in slaap valt bij het woord pensioen en snapt dat het handig is om dat juist voor de lange termijn wel goed te regelen.

Jouw cliënt leert om wat vaker een pas op de plaats te maken en even rust nemen als ze stress voelen. Dan gaat vanzelf de deur naar je denkende brein open. Ze merken dan bij jezelf merken dat de twee ‘lagere breinen’ aan de gang zijn geweest, doordat ze vaak spijt hebben van dingen die ze hebben gedaan. Het denkende brein is er, zodat ze kunnen reflecteren op een situatie, zodat ze het in het vervolg anders kunnen doen. En juist dat is hetgeen dat ons anders maakt dan alle andere dieren (behalve dolfijnen en bepaalde chimpansees). Wij mensen kunnen nadenken en vooruitdenken. Maar veel van onze cliënten moeten deze mogelijkheden eerst opnieuw ontdekken.

Het denkende brein observeert eerst voordat het handelt. Het gaat erom dat jouw cliënt leert zich van de automatische piloot af te halen en zelf te gaan sturen. Door zelfsturing kiezen ze bewust voor een samenwerking tussen instinct, gevoel en verstand. Het denkende brein wil leren en bewuste keuzes maken.

Typisch het denkende brein:

  • Eens even uitrekenen hoeveel ik per maand moet sparen om over drie jaar schuldenvrij te zijn.
  • Dank je wel voor de aanbieding, maar ik denk er toch nog even over na.